Το Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ, στην υπηρεσία της έρευνας & της επιστήμης – Βοτανική καταγραφή στα Τζουμέρκα

Το Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ, δημιούργημα του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), στηρίζει έμπρακτα την επιστήμη και τη νέα γενιά.

Στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης και ενίσχυσης εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, χρηματοδότησε πρόσφατα βοτανική εκδρομή της ερευνητικής ομάδας του εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών προϊόντων του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Λέανδρο Σκαλτσούνη.

Η βοτανική εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στα Αθαμανικά όρη, πιο γνωστά ως Τζουμέρκα. Το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο, η μεγάλη βιοποικιλότητα και η σπανιότητα των ενδημικών ειδών της χλωρίδας των Τζουμέρκων, οδήγησαν στην ένταξη τμημάτων της ευρύτερης περιοχής στο πρόγραμμα βοτανικής καταγραφής, φυτοχημικής μελέτης και αξιοποίησης του Τομέα του Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών προϊόντων.

Οι στόχοι της δράσης αυτής ήταν η αναζήτηση φυτικού υλικού φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, η ταυτοποίηση και η καταγραφή ενδημικών και μη φυτικών ειδών στο νότιο τμήμα των ορεινών όγκων σε υψομετρικό εύρος από τα  1000 έως και τα 1600 μ. Επίσης πραγματοποιήθηκε η συλλογή δειγμάτων 32 φυτικών ειδών ιδιαίτερου φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, με στόχο την ένταξή τους σε ερευνητικές μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων είναι δυνατόν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη, ανάδειξη και περαιτέρω αξιοποίηση της εγχώριας χλωρίδας για την δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής ή και φαρμακευτικά σκευάσματα).

Στην βοτανική εξόρμηση, την ευθύνη της οποίας είχαν ο καθηγητής Λέανδρος Σκαλτσούνης και ο ειδικός σε θέματα συστηματικής βοτανικής  Δρ. Ελευθέριος Καλπουτζάκης, συμμετείχαν 42 άτομα, κυρίως μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, καθηγητές, αλλοδαποί ερευνητές και άλλοι συνεργάτες.

Το Ίδρυμα ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ στηρίζει έμπρακτα την επιστήμη και τη νέα γενιά και υλοποιεί δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ανακαίνιση δύο Αίθριων χώρων με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στο ΕΚΠΑ-  του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών προϊόντων του πανεπιστημίου- με στόχο να ενισχυθεί το έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας και να αναβαθμιστεί το επίπεδο εκπαίδευσης των νέων επιστημόνων.

Να σημειώσουμε, όπως τόνισε πρόσφατα η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη κυρία Ιουλία Τσέτη παραλαμβάνοντας διάκριση στην εκδήλωση DIAMONDS OF THE GREEK ECONOMY 2019 –στις 10 Ιουλίου 2019- o Όμιλος σχεδιάζει μία 4η μονάδα στα Οινόφυτα την Uniherbo, η οποία θα πραγματοποιεί εκχυλίσεις φαρμακευτικών φυτών και θα λειτουργεί παράλληλα και ως Ινστιτούτο Μελέτης για φοιτητές και νέους επιστήμονες. Στόχος επίσης είναι να πραγματοποιείται από τους επιστήμονες και τους φοιτητές, διαρκής μελέτη της βιοποικιλότητας της χώρας.

Επίσκεψη μεταπτυχιακών φοιτητών Φαρμακογνωσίας & Χημείας στο βιοκλιματικό εργοστάσιο της Uni-pharma!

Ομάδα μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών του ΕΚΠΑ τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, επισκέφθηκε την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, το βιοκλιματικό εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας Uni-pharma.

Οι φοιτητές που συνοδεύονταν από την Αναπλ. Καθηγήτρια του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας Ιωάννα Ανδρεάδου, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο state of art εργοστάσιο της Uni-pharma, ένα πραγματικό κόσμημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, με «πράσινη λογική» σε όλες τις λειτουργίες του.

Παρούσα στην επίσκεψη ήταν και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) κυρία Ιουλία Τσέτη, η οποία μίλησε στους φοιτητές, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ, ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ωστόσο ο διεθνής προσανατολισμός αποτελεί κομβικό σημείο της στρατηγικής του Ομίλου».

Αναφέρθηκε στο όραμα και στη δυναμική του ΟΦΕΤ, στους 530 εργαζομένους, στην Στρατηγική της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά και στην έντονη εξωστρέφεια, καθώς οι βιομηχανίες του Ομίλου εξάγουν σε πάνω από 60 χώρες, μεταφέροντας το ισχυρό μήνυμα made in Greece by Uni-pharma and InterMed σε όλη την υφήλιο.

Τέλος, η κυρία Τσέτη, αναφέρθηκε με περηφάνια στο νέο δημιούργημα του Ομίλου, την Uniherbo, μονάδα εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών που ετοιμάζεται στα Οινόφυτα, με σαφή ερευνητικό προσανατολισμό. Η νέα μονάδα θα λειτουργεί και ως Ινστιτούτο μελέτης και εκπαίδευσης φοιτητών και νέων επιστημόνων.

BEST IN PHARMACY 2019: Σάρωσε ο ΟΦΕΤ με 5 Διακρίσεις & ένα Τιμητικό Βραβείο

Πλούσιος είναι ο απολογισμός των διακρίσεων τις τελευταίες ημέρες για τον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), ο οποίος τιμήθηκε με 6 βραβεία και ένα Τιμητικό, στο πρόσωπο της διοίκησης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης BEST IN PHARMACY 2019 που διοργάνωσαν ο Φαρμακευτικός Κόσμος και ο Όμιλος Boussias Communications, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο κτήμα Αριάδνη στη Βαρυμπόμπη.

Ειδικότερα, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΦΕΤ κυρία Ιουλία Τσέτη και η CFO του Ομίλου κυρία Ειρήνη Τσέτη, έλαβαν τιμητικό βραβείο για την συνολική τους προσφορά στον φαρμακευτικό και επιχειρηματικό κλάδο.

Η εκδήλωση επιβράβευσε τις βέλτιστες πρακτικές των επιχειρήσεων, που βρίσκονται πίσω από την επιτυχή ανάπτυξη, παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων του χώρου.

Παραλαμβάνοντας το Τιμητικό βραβείο, η κυρία Ιουλία Τσέτη, αναφέρθηκε στη δυναμική του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, ο οποίος επιμένει να παραμένει στην Ελλάδα, να επενδύει, να καινοτομεί και να στηρίζει τόσο την αγορά εργασίας όσο και τον κλάδο των φαρμακοποιών, τον οποίο θεωρεί βασικό πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως σημείωσε. Στα χρόνια της ελληνικής κρίσης, οι φαρμακοβιομηχανίες του Ομίλου Uni-pharma και InterMed και η εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle, τριπλασίασαν τις θέσεις απασχόλησης, επενδύοντας σημαντικά ποσά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Η κυρία Τσέτη, αναφέρθηκε ακόμη στο νέο δημιούργημα του Ομίλου που ετοιμάζεται, τη μονάδα εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών Uniherbo στα Οινόφυτα, η οποία θα λειτουργεί και ως Ινστιτούτο Μελέτης νέων επιστημόνων και θα καταγράφει τη βιοποικιλότητα της χώρας.

 

5 Διακρίσεις κύρους

 

Τα υπόλοιπα βραβεία από την εκδήλωση BEST IN PHARMACY 2019 έχουν ως εξής:

InterMed S.A. ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ – Κορυφαία ομάδα πωλήσεων στο φαρμακείο – DREAM TEAM – ΟΜΑΔΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ InterMed– το βραβείο παρέλαβε ο Αντώνης Ζέππος.

UNI-PHARMA ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ – Κορυφαίο λανσάρισμα νέου προϊόντος φαρμακείο (Συμπληρώματα Διατροφής – Υπερτροφές – Βιταμίνες – Διαιτητικά Προϊόντα) D3 fix & D3fix+K2 – το βραβείο παρέλαβε ο Κωνσταντίνος Απογένης.

InterMed S.A. ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Κορυφαίο λανσάρισμα νέου προϊόντος φαρμακείου (Καλλυντικά) LUXURIUS SUNCARE INVISIBLE SPRAYS – το βραβείο παρέλαβε η Βλάσσια Αρώνη.

InterMed S.A. ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερη καμπάνια μάρκετινγκ για προϊόντα φαρμακείου μεγάλου προϋπολογισμού LUXURIOUS SUNCARE – το βραβείο παρέλαβε η Μυρτώ Ράπτη.

ΟΦΕΤ – ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ – Καλύτερη εταιρεία προϊόντων φαρμακείου της χρονιάς στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης -U&I CARE, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ – το βραβείο παρέλαβε η Βικτώρια Μιχαηλίδου

 

Κατά τη διάρκεια της τελετής, η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, κυρία Σοφία Χατζηαντωνίου, PhD, Επικ. Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πατρών, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αυτά τα βραβεία αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να επιβραβευτούν οι κόποι που απαιτούνται για να παραχθούν τα προϊόντα του φαρμακείου, τα οποία είναι αξιόλογα και καινοτόμα. Οι εταιρείες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα ελληνικά πανεπιστήμια ώστε από κοινού να ενσωματώσουμε όλη την τεχνογνωσία που έχουμε για τη δημιουργία αλλά και την παρασκευή νέων και καλύτερων προϊόντων».

SAVE THE SEA: Η Green Team της Uni-Pharma και στην Τήνο – Νοιαζόμαστε για καθαρές θάλασσες και ακτές!

Μία δεύτερη επιχείρηση καθαρισμού της θάλασσας και των ακτών πραγματοποίησε ο Όμιλος Επιχειρήσεων Τσέτη στην Τήνο αυτή τη φορά, αυτό το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιουνίου 2019.

Με το σύνθημα “Save the Sea”, η δυναμική Ομάδα Green Team του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, βρέθηκε στην Τήνο, προκειμένου να καθαρίσει τις θάλασσες και τις ακτές (με υποβρύχια και παράκτια μέσα).

Η εθελοντική Ομάδα έδρασε για ακόμη μία φορά υπό την έμπειρη καθοδήγηση της εθελοντικής Οργάνωσης All for Blue, με επικεφαλής την κυρία Κατερίνα Τοπούζογλου.

Η «πράσινη» αυτή δράση, εντάσσεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη ειδικότερα δε, της περιβαλλοντικής του διάστασης, U&I Green, Uni-Pharma & InterMed αλλά ταυτόχρονα «Εσύ και Εγώ Μαζί Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον».

Δύο κρούσματα από τον ιό του Δυτ. Νείλου – Εσείς όμως έχετε το Repel & το Repel after Bite…

Γεγονός είναι στην χώρα μας, τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, περίοδος 2019, σύμφωνα με τον  Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το ένα καταγράφεται στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Πιερίας (Δήμο Κατερίνης) και το άλλο στην Π.Ε. Ξάνθης (Δήμο Τοπείρου).

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα καταγράφηκαν τα έτη 2010-2014 και 2017-2018, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

Να σημειωθεί, ότι την περσινή χρονιά, στην χώρα μας είχαν καταγραφεί 316 κρούσματα από τον ιό του Δυτ. Νείλου, εκ των οποίων τα 50 κατέληξαν.

Ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Με στόχο την προφύλαξή σας από τα κουνούπια, ο ΕΟΔΥ συνιστά:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών). Αναποδογυρίστε, καλύψτε ή αδειάζετε τακτικά το νερό (τουλάχιστον κάθε εβδομάδα) από όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό. Καλύψτε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

Ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.

Η φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma προτείνει την λύση Repel, ένα προϊόν το οποίο σε αντίθεση με πολλά συνήθη σκευάσματα, κρατά τα έντομα μακριά χωρίς να μυρίζει στον άνθρωπο και ταυτόχρονα ενυδατώνει (με υαλουρονικό).

Η εντομοαπωθητική δράση του Repel® διαρκεί 8 ώρες. Eίναι δερματολογικά ελεγμένο και είναι κατάλληλο για ενήλικες, παιδιά και βρέφη από 12 μηνών.

Έχει ως δραστικό συστατικό το IR3535, απωθητικό φυσικής προέλευσης, που συστήνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΕΟΔΥ, για την αποφυγή τσιμπημάτων από τα γνωστά μας έντομα και είδη που συναντά κανείς όταν ταξιδεύει σε τροπικές χώρες. Χωρίς parabens, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με το αντηλιακό μας.

Είναι ιδιαίτερα πρακτικό, και δεν αφήνει λιπαρότητα. Και για μετά τα τσιμπήματα, Repel after Bite. Θα τα βρείτε στα φαρμακεία.

Ο ΟΦΕΤ διαμάντι της Ελληνικής Οικονομίας & Ανάπτυξης – DIAMONDS OF THE GREEK ECONOMY 2019!

Μία ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 στο ξενοδοχείο Grand Bretagne ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, στην εκδήλωση DIAMONDS OF THE GREEK ECONOMY 2019, που οργάνωσε η New Times Publishing.

Ο Όμιλος διακρίθηκε για τις επιδόσεις του στην Οικονομία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με θετικό πρόσημο στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στην εξωστρέφεια, στις επενδύσεις, στην υπεύθυνη λειτουργία στην αειφορία και στην Ηθική.

Το βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΦΕΤ κυρία Ιουλία Τσέτη, από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Η κυρία Τσέτη, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμητική και ουσιαστική βράβευση, και αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πορεία του Ομίλου και ξεχωριστά των φαρμακοβιομηχανιών Uni-pharma & InterMed, αλλά και της εμπορικής εταιρείας στην Κύπρο Pharmabelle, μια πορεία, που σφραγίζει και υπογράφει την ανάπτυξη και ευημερία της χώρα μας.

Αναφέρθηκε επίσης και στο νέο δημιούργημα του Ομίλου, την Uniherbo, τη νέα μονάδα εκχυλισμάτων φαρμακευτικών φυτών, η οποία θα λειτουργεί και ως Ινστιτούτο Μελέτης με στόχο να εκπαιδεύει φοιτητές και νέους επιστήμονες, αλλά και στην καταγραφή της ελληνικής βιοποικιλότητας!

Ο διαβήτης και τα δεινά τουΤι οφείλουν να γνωριζουν πάσχοντες και μη για την σύγχρονη επιδημία – Απαντά η Ειδική Παθολόγος κ. Φ. Κουρτίδου

Μπορεί ένας άνθρωπος με διαβήτη να έχει καλή ποιότητα ζωής και να μην στερείται τις χαρές της ζωής; Πώς σχετίζεται ο διαβήτης με την όραση, την παχυσαρκία και την ψυχική υγεία; Γιατί 1 στους 4 διαβητικούς εμφανίζει κατάθλιψη; Είναι αλήθεια ότι τα άτομα με διαβήτη εμφανίζουν πιο συχνά μυοσκελετικά προβλήματα; Και τέλος, πόσο πραγματικά μπορεί να μας θωρακίσει μία υγιεινή διατροφή και μία ήπια άσκηση;

Για όλα τα παραπάνω, μας δίνει τις δικές της επιστημονικές απαντήσεις η κυρία Φιρούζα Κουρτίδου Ειδική Παθολόγος με Μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Όπως υπογραμμίζει, ο διαβήτης στις σύγχρονες κοινωνίες, αποτελεί μείζον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, ενώ η καθιστική ζωή στις ημέρες μας αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά μέτριας έντασης άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα, ωστόσο ο διαβήτης απαιτεί θεραπευτική αντιμετώπιση με πολυπαραγοντική προσέγγιση για τη πρόληψη των επιπλοκών του.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με την κυρία Κουρτίδου έχει ως εξής:

– Είναι γεγονός, ότι ο διαβήτης αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά και γενικότερα απειλή για τις κοινωνίες και τα υγειονομικά συστήματα. Διαβήτης και όραση, διαβήτης και παχυσαρκία, διαβήτης και ψυχική υγεία : Πώς σχετίζονται όλα αυτά μεταξύ τους;

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει πάρει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας, ειδικά ο διαβήτης τύπου 2. Στην Ελλάδα οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν υψηλό επιπολασμό του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που φτάνει το 9%. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αύξηση του σωματικού βάρους έχει γίνει απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι διαβητικοί ασθενείς που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής, παρουσιάζουν διπλάσια θνησιμότητα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Δυστυχώς, ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία. Ο κίνδυνος εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με σοβαρή παχυσαρκία είναι 93 φορές πιο αυξημένος στις γυναίκες και 42 φορές στους άνδρες. Αντίστοιχα, πάνω από το 80% των διαβητικών είναι παχύσαρκοι.

Όσον αφορά την κατάθλιψη, 1 στους 4 διαβητικούς παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης. Όμως και η κατάθλιψη από μόνη της αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης του διαβήτη κατά 60%. Αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν μειωμένη σωματική δραστηριότητα και διατροφικές διαταραχές που μπορούν να οδηγήσουν σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επίσης, ο συνδυασμός διαβήτη και κατάθλιψης αυξάνει την νοσηρότητα και το κόστος αντιμετώπισης του διαβήτη στη δημόσια υγεία. Επιπρόσθετα, στοιχεία της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας(ADA) αναφέρουν τετραπλάσιο κίνδυνο οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη και κατάθλιψη, συγχρόνως.

Παρομοίως, ο κίνδυνος τύφλωσης από το σακχαρώδη διαβήτη είναι 20 φορές μεγαλύτερος από όλες τις άλλες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε τύφλωση. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια έχει σχέση με την διάρκεια και την ρύθμιση του διαβήτη.

Λαμβάνοντας υπόψη τη αυξημένη εξάπλωση του διαβήτη παγκοσμίως, γίνεται αντιληπτή η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των επιπλοκών του.

– Οι διαβητικοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοπόρωση, παθήσεις που οδηγούν σε εκφύλιση των αρθρώσεων και επομένως είναι ενδεχόμενο να υποβληθούν σε αρθροπλαστική. Ποια η άποψή σας;

Παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος συναντώνται πιο συχνά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Η εκφύλιση της θεμέλιας ουσίας, η οστεοπενία και οι ποιοτικές αλλαγές του αρθρικού χόνδρου είναι από τις βασικές αιτίες των εκδηλώσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο χαρακτηριστική πάθηση που σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει γιατί και οι δύο παθήσεις έχουν κοινό παθογενετικό μηχανισμό, την παχυσαρκία. Από την άλλη, η οστεοπόρωση παρουσιάζεται πιο νωρίς, σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Έχει άμεση σχέση με την διάρκεια του διαβήτη και τη δόση της ινσουλίνης που λαμβάνουν. Τέλος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που δυσκολεύει την σωματική δραστηριότητα. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Παρόλο που τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν φυσιολογική οστική πυκνότητα, ωστόσο και οι δύο ομάδες(τύπου 1 & 2) παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Άτομα στη μελέτη της Women’s Health Study με διαβήτη τύπου 1 παρουσίασαν 12,3 φορές πιο συχνά κάταγμα ισχίου ενώ αυτοί με διαβήτη τύπου 2, 1,7 φορές πιο συχνά.

– Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η άσκηση στην ζωή ενός διαβητικού;

Φυσική δραστηριότητα και άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων. Ειδικά για τον διαβήτη, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην καθυστέρηση εκδήλωσης, στη καλύτερη ρύθμιση αλλά και τη μείωση των επιπλοκών του. Επιπλέον, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και γενικώς βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά μέτριας έντασης άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα. Το διάστημα χωρίς άσκηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2 ημέρες. Επιπρόσθετα, μεγαλύτερης διάρκειας άσκηση συμβάλλει περαιτέρω στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ακόμα και χωρίς τη μείωση του βάρος.

– Τι πρέπει να προσέχουν οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται πολλές ώρες και μάλιστα κάνουν έντονη καθιστική εργασία;

Η καθιστική ζωή είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως είναι και το κάπνισμα, η παχυσαρκία κ.α. Είναι σημαντικό να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας. Ακόμα και όταν οι ρυθμοί εργασίας μας είναι απαιτητικοί, καλό είναι να βρίσκουμε λίγο χρόνο έστω για να περπατήσουμε. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μας και να ανεβαίνουμε τις σκάλες αντί να παίρνουμε το ασανσέρ. Για όσους έχουν καθιστική εργασία συστήνεται να κάνουν συχνά διαλείμματα και να κινούνται.

– Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι άνθρωποι που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 πριν την ηλικία των 40, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν για ψυχικές παθήσεις, συγκριτικά με όσους αναπτύσσουν τη νόσο μετά τα 40. Τι λέτε επ’ αυτού;

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν συχνότερα ψυχικές διαταραχές. Τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας που αλλάζει από την στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη. Έρχονται αντιμέτωποι με την ανάγκη της συνεχούς αυτοπαρακολούθησης, διαιτητικών περιορισμών, άγχος για επιπλοκές και τον φόβο υπογλυκαιμιών. Ειδικότερα στις ηλικίες κάτω των 40 ετών όπου είναι πιο πιθανή η διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 και απαιτείται συνεχής παρακολούθηση και χορήγηση ινσουλίνης που αυξάνει τον κίνδυνο των υπογλυκαιμιών.

Οι επιπτώσεις της κατάθλιψης είναι πιο αυξημένες στους διαβητικούς που λαμβάνουν ινσουλίνη. Οι οδηγίες της Αμερικάνικης Διαβητολογικής Εταιρείας συνιστούν τακτική εξέταση και εκτίμηση των διαβητικών για νευροψυχικές εκδηλώσεις και παθήσεις όπως κατάθλιψη, αγχώδης και διατροφικές διαταραχές. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τους βελτιώνει και τον έλεγχο του διαβήτη.

– Εκτιμάτε ότι ένα συνετό πρόγραμμα άσκησης σε συνδυασμό με σωστή διατροφή (όπως η Μεσογειακή) μπορεί να θωρακίσει τους ανθρώπους ώστε να μην αποκτήσουν διαβήτη;

Για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 δεν έχουν επιτευχθεί τρόποι παρέμβασης στην πρόληψή του. Αντίθετα για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 η υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση είναι το άλφα και το ωμέγα για τη πρόληψη και καθυστέρηση της νόσου. Σύμφωνα με το Diabetes Prevention Program (DPP), μια εντατική παρέμβαση στον τρόπο ζωής, που στοχεύει στην απώλεια βάρους και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, μειώνει την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κατά 58% σε διάστημα 3 ετών.

Επιπλέον, τα οφέλη ενός μακροχρόνιου προγράμματος παρέμβασης παραμένουν ακόμα και κατά την διακοπή του. Οι κύριοι στόχοι μιας υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, είναι α) συστηματική άσκηση 30 λεπτών για 5 ημέρες την εβδομάδα και β) μείωση του κορεσμένου λίπους και αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών με έμφαση στα φρουτολαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Ιδανικό πρότυπο αυτής της διατροφής είναι η μεσογειακή διατροφή.

H μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην αυξημένη πρόσληψη των μη επεξεργασμένων δημητριακών, φρουτολαχανικών, ελαιολάδου, οσπρίων και ξηρών καρπών, μέτρια κατανάλωση ψαριών και πουλερικών και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Η δίαιτα χαρακτηρίζεται από μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, την υψηλή πρόσληψη των ακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, μειώνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα, προλαμβάνει την παχυσαρκία και το διαβήτη. Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή επιτυγχάνουν καλύτερη πρόγνωση και ρύθμιση του διαβήτη, καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

– Μπορεί ένας διαβητικός να έχει ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά του, να αθλείται, να τρώει σε τακτά διαστήματα γλυκά και να πίνει έστω και λίγο αλκοόλ;

Το πρόγραμμα διατροφής πρέπει να είναι ισορροπημένο και εξατομικευμένο σε κάθε ασθενή σύμφωνα με τις συνήθειές του. Δεν πρέπει να βασίζεται σε αυστηρούς περιορισμούς. Ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής με μέτρια άσκηση είναι η βάση της μη θεραπευτικής παρέμβασης στον διαβήτη. Η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη πρέπει να περιορίζεται, όπως και των αναψυκτικών και ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη. Μπορεί να αντικαθίσταται με τροφές και ροφήματα που περιέχουν τεχνικά ή φυσικά γλυκαντικά όπως είναι η στέβια, σακχαρίνη και ασπαρτάμη.

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, η μέτρια πρόσληψη δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ρύθμιση της γλυκόζης. Η σύσταση για τους διαβητικούς είναι ίδια με τον γενικό πληθυσμό και δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και τα 2 ποτά για τους άνδρες.

– Ποια είναι η πρώτη σοβαρή πάθηση από την οποία κινδυνεύουν οι διαβητικοί και ιδιαίτερα τα διαβητικά παιδιά και έφηβοι;

Ο διαβήτης παρουσιάζει οξείες και χρόνιες επιπλοκές. Από τις οξείες επιπλοκές η διαβητική κετοξέωση και η υπογλυκαιμία είναι οι πιο συχνές. Ιδιαίτερα για τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, η διαβητική κετοξέωση είναι η πιο συχνή επιπλοκή που χρήζει νοσηλείας σε νοσοκομείο.

Οι χρόνιες επιπλοκές χωρίζονται σε μακρο και μικροαγγειακές. Μικροαγγειακές είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η νεφροπάθεια και η νευροπάθεια. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η συχνότερη επιπλοκή. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων δεκαετιών 60% των διαβητικών τύπου 2 και σχεδόν όλοι οι διαβητικοί τύπου 1 θα έχουν αμφιβληστροειδοπάθεια. Προσθέτως, αυτό αποτελεί και κοινωνικό πρόβλημα λόγω της αυξημένης πιθανότητας να καταλήξει σε τύφλωση.

Η διαβητική μακροαγγειοπάθεια και κυρίως η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πιο σημαντική επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη, εφόσον ευθύνεται για το 70% των θανάτων των διαβητικών. Οι εκδηλώσεις της διαβητικής μακροαγγειοπάθειας, όπως η στεφανιαία νόσος και η αγγειακή εγκεφαλική νόσος είναι πολύ σοβαρότερες σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Ο διαβήτης απαιτεί θεραπευτική αντιμετώπιση με πολυπαραγοντική προσέγγιση για τη πρόληψη των επιπλοκών του.

Το Salospir Αιωνόβιο brand 2019 – 33 χρόνια στην υπηρεσία της υγείας των ασθενών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τη διάκριση «Αιωνόβιο brand 2019» για τα 33 χρόνια παρουσίας του στην φαρμακευτική αγορά βραβεύθηκε το Salospir της φαρμακοβιομηχανίας Uni-pharma στις 26 Ιουνίου 2019, στο Πολιτιστικό Κέντρο ΜΑΡΟΥΣΙ Plaza.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Οικονομικό Περιοδικό THE BUSINESS REVIEW, υπό την αιγίδα των ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, και ΣΕΛΠΕ.

Το βραβείο παρέλαβε από τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο Marketing Manager της Uni-pharma SA φαρμακοποιός κ. Μάρκος Θεοδώρου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλίες που είχαν θέμα «Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ», ενώ όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των ομιλητών και τις διακρίσεις, οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, συνεχίζουν να μεγαλώνουν, να επιβιώνουν και να ανθίζουν, με την υποστήριξη της 2ης, 3ης και 4ης γενιάς, παρά το δύσκολο και απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον.

Το SALOSPIR αποτελεί προϊόν αυτοδύναμης έρευνας και τεχνογνωσίας της Uni-pharma φαρμακοβιομηχανία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, από το 1986, οπότε και πρωτοκυκλοφόρησε. Έχει ως δραστικό συστατικό το ακετυλοσαλικυλικό οξύ στην μορφή των εντεροδιαλυτών δισκίων, έτσι ώστε να προστατεύει το στομάχι από τις ερεθιστικές επιδράσεις του ακετυλοσαλικυλικού οξέος.

Πρόκειται για ένα προϊόν, το οποίο έχει αποδειχθεί μέσα από κλινικές μελέτες που έχουν γίνει ότι μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη προληπτική θεραπεία ως αντιθρομβωτικό και αντισυγκολλητικό των αιμοπεταλίων. που με απλά λόγια σημαίνει πρόληψη εμφράγματος του μυοκαρδίου τόσο προεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά.

Το salospir, το 12μηνο του 2018 έφθασε σε πωλήσεις τα 10 εκατομμύρια κομμάτια, μόνο στην Ελλάδα, με ανάπτυξη σε σχέση με το προηγούμενο έτος πάνω από 3%.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το 2018 πάνω από 550.000 Έλληνες, ήταν σε καθημερινή αγωγή με το SALOSPIR  για ολόκληρο το χρόνο.

Η Uni-pharma, είναι η πρώτη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα, που το 1996 προέβη σε μια σημαντικότατη επένδυση, με σκοπό την εισαγωγή τεχνολογίας φιλικής προς το περιβάλλον, με την  αγορά νέου τεχνολογικού εξοπλισμού ειδικά για την επικάλυψη των εντεροδιαλυτών δισκίων SALOSPIR, για την οποία τιμήθηκε από το υπουργείο Βιομηχανίας με την απονομή του 3ου Βραβείου «Μεθόδων Παραγωγής και Προϊόντων Φιλικών προς το Περιβάλλον».

Να θυμίσουμε επίσης, ότι το Salospir είχε διακριθεί και το 2003 από το ΕΒΕΑ, με το «Βραβείο Επώνυμου Προϊόντος του 2003».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Δυνάμει της από 19/06/2019 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας  και με βάσει τα προβλεπόμενα στα άρθρα 40  και 184, ν. 4548/2018, πρέπει να γίνει η Ονομαστικοποίηση των Ανωνύμων Μετοχών, που έχει εκδώσει η Εταιρεία και οι κάτοχοι να εγγραφούν στο «Βιβλίο Μετόχων».

Κατόπιν των ανωτέρω, καλούνται οι κ.κ. μέτοχοι της εταιρίας ή άλλοι δικαιούχοι που κατέχουν ανώνυμους τίτλους μετοχών, όπως μεταβούν στα γραφεία της εταιρίας στο 14ο χλμ Εθνικής Οδού 1, κατά τις  εργάσιμες  ημέρες  και κατά τις  ώρες  9 πμ – 5μμ στο γραφείο της κ. Σοφίας Λαυρέντη, τηλ.: +30 210 6200170 (1380), e-mail : lavrendi@uni-pharma.gr, έως τις 31/12/2019,  προκειμένου :

 

(α) Να παραδώσουν τους ανώνυμους τίτλους μετοχών  ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία κατοχής των ανωνύμων μετοχών ή των δικαιωμάτων που κατέχουν. Σημειώνεται ότι θα γίνεται έλεγχος των στοιχείων των τίτλων με τις παραστάσεις στις Γενικές Συνελεύσεις.

(β) Να εγγραφούν στο «βιβλίο μετόχων», δίδοντας και τα σχετικά στοιχεία ταυτότητας, που από την Νομοθεσία απαιτούνται και να λάβουν σχετική βεβαίωση εγγραφής, ώστε να παραλάβουν μετά την έκδοσή τους  αντίστοιχους ονομαστικούς τίτλους.

(γ) Οι τίτλοι των ανωνύμων μετοχών θα  ακυρωθούν και οι μέτοχοι θα παραλάβουν, με βάση τα στοιχεία εγγραφής τους στο «βιβλίο μετόχων», αντίστοιχους ονομαστικούς τίτλους που θα ενσωματώνουν τις μετοχές που έχουν στην κυριότητά τους.

 

UNI-PHARMA Α.Β.Ε.Ε.

Η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος

 

Ιουλία Τσέτη

Η εποχή των κουνουπιών & η εποχή του Repel…

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ, λαμπρό και πανέμορφο, ωστόσο και οι καθιερωμένοι επισκέπτες που φέρνει αυτή η εποχή είναι επίσης εδώ: τα κουνούπια!

Η ανάγκη για αντικουνουπική προστασία είναι μεγάλη για κάθε ηλικία, αφού υπάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποια κουνούπια να είναι μολυσμένα και να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι -καθώς ξεκίνησε η περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών- θα πρέπει να λαμβάνετε μέτρα για να προφυλάσσεστε από τα κουνούπια, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν τα έτη 2010-2014 και 2017-2018 σε πολλές περιοχές της χώρας μας, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Μάλιστα, κατά την περσινή περίοδο 2018, υπήρξε ιδιαιτέρως πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου 2018 (που σημαίνει ότι οι πρώτοι ασθενείς τσιμπήθηκαν κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου).

Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό σε ετήσια σχεδόν βάση υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανακυκλοφορία του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2019, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές.

Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει, ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Στη σοβαρή νόσο, η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη να συμβούν μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή και -σε μικρό ποσοστό- θανατηφόρος κατάληξη. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Προστασία με Repel για μικρούς και μεγάλους

Τα εξειδικευμένα εργαστήρια της Uni-Pharma δημιούργησαν το Repel®, ένα προϊόν το οποίο σε αντίθεση με πολλά συνήθη σκευάσματα, κρατά τα έντομα μακριά χωρίς να μυρίζει στον άνθρωπο και ταυτόχρονα ενυδατώνει (με υαλουρονικό). Έτσι, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε χωρίς ενόχληση, κάθε ώρα της ημέρας που χρειαζόμαστε προστασία.

Η εντομοαπωθητική δράση του Repel® διαρκεί 8 ώρες και χαρίζει στο δέρμα την απαραίτητη προστασία από τα τσιμπήματα των εντόμων και όλους τους κινδύνους που αυτά ενέχουν.

Eίναι δερματολογικά ελεγμένο και είναι κατάλληλο για ενήλικες, παιδιά και βρέφη από 12 μηνών.

Έχει ως δραστικό συστατικό το IR3535, απωθητικό φυσικής προέλευσης, που συστήνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΕΟΔΥ, για την αποφυγή τσιμπημάτων από τα γνωστά μας έντομα και είδη που συναντά κανείς όταν ταξιδεύει σε τροπικές χώρες. Επομένως το Repel® ειναι ιδανικό για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν.

Το IR 3535 είναι ένα εντομοαπωθητικό σώματος που απωθεί και προστατεύει από ένα ευρύ φάσμα εντόμων: κουνούπια, και το κουνούπι-τίγρη, σκνίπες, ψύλλους, τσιμπούρια, μύγες, μέλισσες, σφήκες.

Το Repel® είναι άοσμο, χωρίς συντηρητικά και χωρίς parabens.

Το Repel® μπορεί να συνδυαστεί και με το αντηλιακό μας.

Είναι ιδιαίτερα πρακτικό, και δεν αφήνει λιπαρότητα.