Blog

Η πανδημία ως επιταχυντής για την οικονομία, την υγεία & την κοινωνία – Μην φοβόμαστε… Βγαίνουμε σοφότεροι

Άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ένθετο ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ (10 Ιανουαρίου2021) της κυρίας Ιουλίας Τσέτη, φαρμακοποιού, προέδρου και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, μέλους του ΔΣ του ΣΕΒ.

Αφήνοντας πίσω μας μία πρωτόγνωρη χρονιά – πρόκληση, που δοκίμασε τις αντοχές μας- ψυχικές και σωματικές- τις οικονομίες όλου του πλανήτη και τα υγειονομικά συστήματα ακόμη και των πιο εύρωστων χωρών, υποδεχόμαστε το 2021 με την βεβαιότητα για καλύτερες ημέρες μιας και τα εμβόλια κατά της COVID-19, είναι προ των πυλών.

Το ζητούμενο κάθε φορά που βιώνουμε μία σοβαρή κρίση, οποιαδήποτε μορφής- υγειονομική, οικονομική, περιβαλλοντική- είναι να έχουμε την ικανότητα να μετασχηματίζουμε το πρόβλημα και να μπορούμε να κατανοούμε τα διδάγματα που μας αφήνει. Και ετούτη εδώ η πανδημία, είναι γεγονός, ότι μας έδωσε πολλά μαθήματα.

Πρώτα απ’ όλα μας αφύπνισε!

Το 2020 είδαμε ξεκάθαρα να διακυβεύονται βασικά αγαθά, όπως υγεία, εργασία, οικονομία, καθώς δεδομένα και κεκτημένα διαταράχθηκαν σε όλη την οικουμένη. 

Έτσι, το 2021 θα είναι κατά τη γνώμη μας, η χρονιά που θα αποδείξουμε ότι με σκληρή δουλειά, οργάνωση, διαφάνεια και στοχοπροσήλωση, θα έχουμε ουσιαστική ανάκαμψη, αλλά και μακροχρόνια ευημερία, αυτή που δικαιούνται οι άνθρωποι και οι κοινωνίες.

Και όμως, μεσούσης της πανδημίας, η Ελλάδα κατάφερε και υλοποίησε την ψηφιακή μεταρρύθμιση σε όλο σχεδόν το φάσμα του δημόσιου τομέα- ο ιδιωτικός έχει προηγηθεί σε μεγάλο βαθμό- επιβάλλεται όμως άμεσα, να αναβαθμιστούν ψηφιακά και οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ήδη το βήμα αυτό, που μας αναβαθμίζει τεχνολογικά και δίνει το έναυσμα για την υλοποίηση δημιουργίας Κόμβων Καινοτομίας και Έρευνας, οι οποίοι μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε κέντρα αναφοράς. Εδώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι Έλληνες ερευνητές μας που βρίσκονται στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό και διαπρέπουν. Λαμπρά επιστημονικά μυαλά, τα οποία φοίτησαν στα ελληνικά πανεπιστήμια- που βρίσκονται πολύ ψηλά παγκοσμίως από πλευράς αξιολόγησης- και με την άοκνη συνδρομή πάντα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Ένα τέτοιο Hub– Κόμβο Καινοτομίας- δημιουργήσαμε και εμείς στον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη. Πρόκειται για μία νέα βιομηχανία την UniHerbo, που θα ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα, εκχύλιση και ταυτοποίηση φαρμακευτικών φυτών, αξιοποιώντας στο μάξιμουμ την ελληνική βιοποικιλότητα. Παράλληλα, θα λειτουργεί και ως Κόμβος Καινοτομίας, ως Ινστιτούτο Μελέτης φαρμακευτικών φυτών από φοιτητές Φαρμακευτικών Σχολών και ερευνητές. Στόχος μας είναι η UniHerbo, να αλλάξει το παραδοσιακό μοντέλο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, επιχειρώντας να καθετοποιήσει την παραγωγή σκευασμάτων με πρωτογενή παροχή πρώτων υλών της ελληνικής βιοποικιλότητας.

Ήρθε η ώρα εδώ και τώρα, της διασύνδεσης, των Πανεπιστημιακών και Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων με τη βιομηχανία, η ώρα της διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, δημιουργώντας μία ολιστική προσέγγιση για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της χώρας. Να μην βιώσουμε ποτέ ξανά, αυτό που ζήσαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας: την έλλειψη επάρκειας και αυτάρκειας σε πρώτες ύλες.

Η διασύνδεση επίσης της εκπαίδευσης με την έρευνα και την οικονομία, θα βελτιώσει τις δεξιότητες των εργαζομένων και θα μειώσει τις ανισότητες, γεγονός ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για τις σύγχρονες κοινωνίες.

Ο Όμιλός μας, εκπονεί το διάστημα αυτό, 9 ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων τα 7 αφορούν άμεσα, ή έμμεσα, στην αξιοποίηση της βιοποικιλότητας της χώρας. Τα προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα.

Η διαπίστωση της νέας πραγματικότητας, δείχνει ήδη τον δρόμο, για να αποκτήσουμε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, και να επικεντρωθούμε στη Γη μας, να την καλλιεργήσουμε και φυσικά να προστατέψουμε την ελληνική βιοποικιλότητα, δίνοντας έμφαση στις καλλιέργειες φαρμακευτικών φυτών.

Η διαφύλαξη του φυσικού πλούτου του πλανήτη και του οικοσυστήματός μας, αποτελεί χρέος προς την κοινωνία και τις επόμενες γενιές. Η  προστασία της βιοποικιλότητας, είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό, για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων, ενώδιατηρώντας την, αυξάνουμε την πιθανότητα εύρεσης αποτελεσματικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση σοβαρών και αυτοάνοσων ασθενειών.

Και τα νέα σκευάσματα που θα παραχθούν, θα φέρουν την σφραγίδα της αξιοπιστίας και της υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τα νέα αυτά προϊόντα, θα αποτελέσουν τους καλύτερους  πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, μιας Ελλάδας που ξέρει να αντιστέκεται, να αλλάζει και να πρωτοπορεί.

Είναι η ώρα της εμπιστοσύνης προς τους νέους, αλλά και της εμπιστοσύνης στην Ηγεσία. Τα τελευταία χρόνια, λέγαμε ότι χάθηκαν οι ηγέτες και γίναμε μία κοινωνία managers, οι καιροί της πρόκλησης και του έντονου ανταγωνισμού που ζούμε, κάνουν αναγκαίο περισσότερο από ποτέ, την Ηγεσία, με αμφίπλευρους ηγέτες που θα εμπνεύσουν και που δεν φοβούνται να τσαλακωθούν, να πέσουν, να σηκωθούν και να ξαναρχίσουν από την αρχή.

Είναι ο ίδιος ηγέτης, ο οποίος θα πρέπει να διαπνέεται από συναισθηματική νοημοσύνη για τους ανθρώπους του, κορυφαία αρετή των καιρών μας, ξεφεύγοντας από τα facts & figures

Η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα των συνεχόμενων υφέσεων πρέπει να μας βρει ώριμους, δυνατούς και ανεξάρτητους. Εκτός από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αυτό που έχει αξία, είναι η αλλαγή κουλτούρας.

Εμείς στον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, έχουμε εντάξει δυναμικά στην Στρατηγική Εταιρικής μας Υπευθυνότητας, την προστασία του Περιβάλλοντος με δράσεις που σέβονται το οικοσύστημά μας, αλλά και με δράσεις που στηρίζουν την κοινωνία, την επιστήμη και τη νέα γενιά.

Παράλληλα οι δύο βιομηχανίες μας- Uni-pharma & InterMed- αποτελούν από το 2016 υπερήφανα μέλη του UN Global Compact, του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, έχοντας ενστερνιστεί στην λειτουργία τους, τις Αρχές του Συμφώνου.

Από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, ο Όμιλός μας, εντάχθηκε στην οικογένεια των MOST SUSTAINABLE COMPANIES IN GREECE, μεταξύ 25 επιχειρήσεων που λειτουργούν ως παραδείγματα καλής επιχειρηματικής πρακτικής και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Το ΑΥΡΙΟ έφθασε ήδη, η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής για αναγκαίες αλλαγές στο οικονομικό, εργασιακό και κοινωνικό πεδίο. Εάν δεν τις φοβηθούμε, και τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας,  παράλληλα με την σύμπνοια, την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση, τότε έχουμε πολλές πιθανότητες να πετύχουμε!