Blog

Βάλτε τέλος στις ενοχλητικές ονυχομυκητιάσεις – Πολύτιμες συμβουλές από τον καθηγητή Δημήτρη Ρηγόπουλο

Αν περπατούσαμε ξυπόλητοι, θα είχαμε λιγότερα προβλήματα, στα πόδια μας αλλά και στα νύχια μας, τονίζει ο Καθηγητής και Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής-Αφροδισιολογίκης κλινικής Αθηνών του νοσοκομείου ”ΑΝ. ΣΥΓΓΡΟΣ” Δημήτρης Ρηγόπουλος.

Μία ωραία πραγματικά εικόνα η οποία εκτός των άλλων, παραπέμπει σε χαλάρωση και ξεγνοιασιά.

Μέχρι τότε όμως, έχουμε να λύσουμε και να αντιμετωπίσουμε μερικά θεματάκια, όπως οι ονυχομηκητιάσεις οι οποίες είναι ενοχλητικές για όλους μας μικρούς και μεγάλους.

Η δημοσιογραφική Ομάδα της Uni-pharma, μίλησε με τον γνωστό καθηγητή ο οποίος μας δίνει πολύτιμες συμβουλές.

Ας τον ακούσουμε:

 • Ερωτ. Κύριε Ρηγόπουλε οι μύκητες στα νύχια ιδιαίτερα των ποδιών είναι κάτι πολύ σύνηθες. Τι πρέπει να προσέχουμε, όταν μιλάμε για ονυχομηκητιάσεις και με ποιο τρόπο μπορούμε να θωρακίσουμε τα νύχια μας χεριών και ποδιών ώστε να τα προστατεύσουμε;

 

 • Απαντ. Οι ονυχομηκητιάσεις, είναι πολύ συχνές στον γενικό πληθυσμό σε ποσοστό 15 με 20%. Είναι αρκετά συνηθισμένες στα πόδια περισσότερα και ακολουθούν τα χέρια. Οι ονυχομηκητιάσεις στα πόδια, ευνοούνται ιδιαίτερα από τραυματισμούς, από κλειστά παπούτσια αλλά και από την υγρασία, από κοινόχρηστους χώρους, όπως ντους, πισίνες κλπ. Στα χέρια, και πάλι η υγρασία είναι ένοχη και γι’ αυτό, πιο επιρρεπείς είναι οι νοικοκυρές και οι μάγειροι. Φυσικά υπάρχουν πάντα και οι προδιαθεσιακοί παράγοντες όπως για παράδειγμα ασθενείς με αυξημένο ζάχαρο, διαβητικοί δηλαδή.

 

 • Ερωτ. Πείτε μας για έναν μεγάλο Μύθο γύρω από τις ονυχομηκητιάσεις

 

 • Απαντ. Είναι σίγουρα μύθος, ότι μπορεί κάποιος να κολλήσει μύκητες από περιποίηση στα χέρια ή στα πόδια. Γνωρίζουμε, ότι τα εργαλεία για την περιποίηση των νυχιών, αποστειρώνονται ή πρέπει να αποστειρώνονται σωστά. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουν όλοι, ότι ένα προσβεβλημένο νύχι θα πρέπει να είναι τελευταίο στην περιποίηση, ώστε να μην προσβάλλει και τα υπόλοιπα υγιή νύχια.

 

 • Ερωτ. Οι ονυχομηκητιάσεις, είναι περισσότερο συνηθισμένες τους θερινούς μήνες, ή τους χειμερινούς;

 

 • Απαντ. Η συχνότητα είναι ίδια θα λέγαμε τόσο τον χειμώνα  όπου κάποιος γυμνάζεται περισσότερο, όσο και το καλοκαίρι με τον αυξημένο ιδρώτα.

 

 • Ερωτ. Υπάρχουν σκευάσματα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν τόσο θεραπευτικά, όταν ο γιατρός μας είναι μακριά, όσο και προληπτικά;

 

 • Απαντ. Κατ αρχάς θα πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ σημαντική η διάγνωση καθώς θα πρέπει ένας έμπειρος γιατρός να επιβεβαιώσει εργαστηριακά το πρόβλημα. Και όταν θα γίνει η εξέταση από τον γιατρό, είναι σημαντικό, να μην έχει κοπεί το νύχι.  Από εκεί και πέρα, αναφορικά με το θέμα της πρόληψης, πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικοί με τα νύχια μας και να τα προστατεύουμε από τραυματισμούς, υγρασία, κλειστά και στενά παπούτσια. Υπάρχουν επίσης τοπικά σκευάσματα τα οποία δρουν εξαιρετικά αποτελεσματικά, όπως η Πένα της Unipharma, για αποτελεσματική εξάλειψη των ονυχομυκητιάσεων.  Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν, που εξαλείφει τους μύκητες των νυχιών δημιουργώντας δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. Είναι κατάλληλο για ονυχομυκητιάσεις χεριών και ποδιών. Χωρίς φαρμακολογική δράση και κατάλληλο επίσης για παιδιά και ενήλικες. Χωρίς parabens & άλλα συντηρητικά. Περιέχει φυσικά συστατικά με ήπια αντιμυκητιασική δράση (π.χ. Tea tree oil) και ενυδατικές ιδιότητες.

 

 • Ερωτ. Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στις ονυχομηκητιάσεις, οι άνδρες, ή οι  γυναίκες;

 

 • Απαντ. Οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στους μύκητες νυχιών, ενώ πιο σπάνια οι μύκητες εμφανίζονται στα παιδιά. Και αυτό, διότι η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα νύχια των παιδιών είναι μεγάλη και αυτό βοηθάει. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα με ονυχομηκητιάσεις και σε παιδιά, εξαιτίας των κλειστών παπουτσιών και ενδεχομένως της ελλιπούς φροντίδας.

 

 • Ερωτ. Τι συμβουλεύετε ένα παιδί να προσέχει αλλά και έναν ενήλικα, αναφορικά με τα νύχια του και γενικότερα με το δέρμα του;

 

 • Απαντ. Η καλή υγιεινή του δέρματος στα πόδια, το σωστό στέγνωμα των δακτύλων, η αποφυγή τραυματισμών, ενώ πρέπει να φοράμε πάντα σαγιονάρες, όταν βρισκόμαστε σε κοινόχρηστους χώρους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μύκητες εισέρχονται από το δέρμα στα νύχια, και γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρούμε το δέρμα μας στεγνό, καθαρό και φροντισμένο.