Blog

Η βιταμίνη D βασικός ρυθμιστής του ανοσοποιητικού μας – Πολύτιμη στην κύηση και στο θηλασμό.

Η βιταμίνη D δεν είναι πολύτιμη μόνο για τους ηλικιωμένους, αλλά το ίδιο σημαντική και στη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού.

Μάλιστα η έλλειψή της μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας όχι μόνο στην μητέρα αλλά και στο νεογέννητο.

Αυτό υπογραμμίζει με έμφαση η κυρία Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, Ενδοκρινολόγος, Καθηγήτρια Β’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη σελίδα μας.

Η συντακτική Ομάδα της Uni-pharma μίλησε με την καθηγήτρια, με αφορμή την ομιλία της την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην Κλινική Ρέα, με θέμα: «Βιταμίνη D στη κύηση και στο θηλασμό», την ενημερωτική εκδήλωση της οποίας, στηρίζει η Uni–pharma, φαρμακοβιομηχανία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη.

 

Είναι γεγονός, ότι στην Ελλάδα πάσχουμε από έλλειψη βιταμίνης D, τονίζει η κυρία Λαμπρινουδάκη, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά και στοχευμένα. Και συνεχίζει:

Στη χώρα μας, δεν έχουμε όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D, εκτός εάν τρώμε πολύ λιπαρά ψάρια, ή είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο. Όμως επειδή είμαστε σκουρόχρωμοι και επειδή χρησιμοποιούμε αντιηλιακά (και καλώς βεβαίως πράττουμε), μειώνουμε την σύνθεση της βιταμίνη D.

Τι σημαίνει για τη μέλλουσα μητέρα και κατά επέκταση η έλλειψη της πολύτιμης αυτής βιταμίνης; ρωτάμε την καθηγήτρια Λαμπρινουδάκη, η οποία μας απαντά:

Η έλλειψη βιταμίνης D, έχει σχετιστεί με υπογονιμότητα, καθώς και με αυτόματες αποβολές στην αρχή της κύησης.

Επίσης, γυναίκες με χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D που επιχειρούν να μείνουν έγκυες μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχουν μικρότερες πιθανότητες να κυοφορήσουν τελικά.

Κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ακόμη, η έλλειψη βιταμίνης D, έχει σχετιστεί με διαβήτη κύησης, με προεκλαμψία (μία επικίνδυνη κατάσταση όπου ανεβαίνει απότομα η πίεση στην έγκυο) και τελικά με βρέφη χαμηλότερου σωματικού βάρους.

Σε ερώτησή μας κατά πόσο οι Ελληνίδες μέλλουσες μανούλες είναι υποψιασμένες αναφορικά με το θέμα αυτό, η συνομιλήτριά μας, επισημαίνει ότι πράγματι, οι Ελληνίδες είναι πολύ υποψιασμένες για τη βιταμίνη D και ότι ενδιαφέρονται σημαντικά κυρίως για την υγεία του μωρού τους.

Το να ελέγξει μία έγκυος τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό της είναι πολύ εύκολο, με μία απλή εξέταση αίματος. Οι Ιατρικές Οδηγίες παγκοσμίως δεν συστήνουν μέτρηση της βιταμίνης D, εκτός εάν υπάρχουν λόγοι που οδηγούν σε έλλειψη της βιταμίνης D, όπως παχυσαρκία, κάλυψη του δέρματος (όπως συμβαίνει σε ορισμένες θρησκείες), σκούρο δέρμα, ή αυτοάνοσα νοσήματα (μεταξύ των οποίων θυρεοειδίτιδα Χασιμότο), νοσήματα του εντέρου ή ιστορικό χειρουργικής επέμβασης για παχυσαρκία.

Να πούμε ακόμη, ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν τα επίπεδα είναι υψηλά σε βιταμίνη D, τότε είναι μικρότερος ο κίνδυνος για εκδήλωση άσθματος στο μωράκι. Ένα πολύ σημαντικό όφελος για το μωράκι.

Τι συμβαίνει όμως στην περίοδο του θηλασμού και πόσο ενισχυμένος πρέπει να είναι ο οργανισμός της γυναίκας σε βιταμίνη D, ρωτάμε την καθηγήτρια; Στην λεχώνα τα επίπεδα της βιταμίνης D πέφτουν σημαντικά, τονίζει η κυρία Λαμπρινουδάκη, διότι οι νέες μητέρες συχνά σταματάνε τα συμπληρώματα που έπαιρναν στην εγκυμοσύνη και συνεχίζει: Η λοχεία είναι μια περίοδος υψηλού κινδύνου για οστεοπόρωση, διότι το ασβέστιο μετακινείται από τα οστά της θηλάζουσας μητέρας και μεταφέρεται στο γάλα. Επομένως συχνά παρατηρείται πτώση της οστικής πυκνότητας των νέων μητέρων.

Αναφορικά με τα συμπληρώματα τι έχετε να συστήσετε ρωτάμε τέλος την καθηγήτρια Λαμπρινουδάκη.

Συστήνω στις μητέρες, να μην κόβουν τα συμπληρώματα όταν γεννούν αλλά να τα σταματούν όταν ολοκληρώνεται ο απογαλακτισμός. Άλλωστε τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D μέχρι 4.000 μονάδες ημερησίως είναι απολύτως ασφαλή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τέλος αλλά σίγουρα όχι ήσσονος σημασίας καταλήγει η καθηγήτρια κ. Λαμπρινουδάκη, είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε, ότι η βιταμίνη D αποτελεί βασικό ρυθμιστή του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ τελευταίες μελέτες καταδεικνύουν, ότι η πολύτιμη αυτή βιταμίνη, σχετίζεται με την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενισχύει τη λειτουργία των οστών και βοηθά στο να υπάρχει ισορροπία και να μην συμβαίνουν πτώσεις.